niedziela, 7 września 2008

Coś dla podniebienia.



Dzisiaj u mnie kulinarnie. Ostatnio piekłam dwa ciasta i chcę się z Wami podzielić przepisami.

Kruchy placek z borówkami:

Składniki:

60 dag mąki
 30 dag margaryny Kasia 
25 dag cukru kryształ
 6 żółtek
 6 białek
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1/2 łyżeczki amoniaku
 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
 1,5 litra borówek
 12 łyżek cukru kryształ
 2 łyżki bułki tartej 
20 dag wiórek kokosowych

Wykonanie: 
 
1. Na stolnicę wysypać mąkę. Zmieszać z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. 
2. Dodać margarynę i posiekać nożem.

 
3. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki.



 
4. Dodać śmietanę i lekko zarobić ciasto. 
5. Ciasto wyłożyć równo na formę do pieczenia.

 
6.Podpiec w temperaturze 200 stopni na jasno złoty kolor.
 7. 1,5 litra borówek wymieszać z 6 łyżkami cukru kryształu i 2 łyżkami bułki tartej. 
8.Owoce wyłożyć na podpieczone ciasto i piec około 10 min. w tym czasie:


9. Ubić białka na sztywno, dodać cukier i chwilkę jeszcze ubijać, dodać kokos i delikatnie wymieszać. 
10. wyłożyć delikatnie na borówki i piec około 20 min na złoty kolor.







Kruchy placek a'la szarlotka
 
 Składniki:
 
 90 dag mąki 
45 dag margaryny Kasia
 38 dag cukru kryształ
 9 żółtek
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżeczka amoniaku 
4 łyżki kwaśnej śmietany
 80 dag brzoskwiń
 80 dag nektarynek 
8 łyżek cukru kryształ 
3 łyżki bułki tartej
 
 Wykonanie:
 
 1-4 Postępować wg przepisu na kruchy placek z borówkami
 5. 2/3 ciasta wyłożyć równo na formę do pieczenia.
 6. Podpiec w temp. 200 stopni na jasnozłoty kolor.
 7. Obrać owoce ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, przesypać cukrem
 
 8. Dodać bułkę tartą , wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. 
9. Przykryć rozwałkowaną pozostałą 1/3 częścią ciasta. 
10. wierzch ponakłuwać widelcem, aby sok z owoców w czasie pieczenia mógł odparowywać. 
11. Piec około 30 - 40 min w temp. 200 stopni na złoty kolor.
 12. Jak wystygnie posypać cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz